Maand: augustus 2024 (Pagina 1 van 2)

De dop

Nu de dop aan de hals is geketend, is de dop de cipier van de fles geworden. De fles spingt uit haar vel. Zelfs de bezoekers die haar boeien willen breken kotst ze onder.

Brusselmans, voor de laatste keer

Brusselmans: zo antisemitisch als mijn kanarievogel, die natuurlijk beter zingt. Het toppunt van de slechte smaak is dat je hem serieus neemt. We kijken uit naar het moment waarop hij zijn zelfmedelijdende pen castreert met een aardappelmes.

Zelfgeschapen hel

Montesquieu’s Perzische brieven: een roman over de fatale gevolgen van een schijnbaar repressieve tolerantie. Het Europese avontuur van de Pers Usbek draait op een catastrofe uit. Gedurende de hele reis door Europa maakt hij zich zorgen over de handhaving van de orde in zijn serail in het verre Isfahan. Gedragen de vrouwen in de harem zich volgens de voorschriften? Zorgen de eunuchen ervoor dat geen vreemde man in het serail binnendringt? Naar het slot toe blijkt hoe terecht Usbeks obsessieve vrees is: de harem is een duiventil en de eunuchen waarschuwen Usbek dat de vrouwen er een bordeel van maken. Een van Usbeks geliefdste vrouwen, Roxana, heeft het lef om Usbek te schrijven dat haar liefde al die tijd geveinsd was en dat ze hem in werkelijkheid haat en bedriegt: ‘Ik heb uw eunuchen gepaaid, uw jaloezie getart, en ik ben erin geslaagd dat afschuwelijke serail van u om te vormen tot een oord van verrukking en genot.’ Als klap op de vuurpijl voegt ze eraan toe dat ze gif heeft ingenomen en aan het sterven is. Van alle 161 brieven schrijft Roxana de laatste. Perzische brieven is het relaas van een op alle fronten mislukte emancipatiepoging van Usbek, die beter thuis had kunnen blijven: hij heeft zichzelf tot de gijzelaar van zijn wantrouwen gemaakt en leeft daardoor altijd en overal in zijn zelfgeschapen hel.

Scholz kan het niet

Hij kan geen mensen uitstaan die zich voor iets beters houden, zei de Duitse sociaaldemocratische bondskanselier gisteren in Bremen. Bedoelde hij: ‘Beter dan Olaf Scholz’? Maar laten we daarover niet speculeren, iedereen weet dat Scholz zich voor de slimste houdt. De commentator van de Frankfurter Allgemeine Zeitung laat zich door die woorden echter niet intimideren en schrijft dat het de kanselier aan gewicht en gravitas ontbreekt, en dat niet enkel sinds zijn terugkeer uit zijn vakantie. Zo beroept de kanselier zich, aldus de FAZ,  nog maar eens op zijn Richtlinienkompetenz – zeg maar op zijn leidersautoriteit – maar die dient niet om ze uit te spreken, maar om ze te laten gelden. Wie voortdurend moet beklemtonen dat hij de baas is, is het al lang niet meer. Scholz’ autoriteit bestaat enkel nog op papier, meent de FAZ. Gezag heeft Scholz niet meer. Deze kanselier is te licht voor zijn ambt, becommentarieert de krant het debacle van de kanselier: ‘Die Zeiten fordern etwas Besseres: Viel Wumms ist noch kein Gewicht.’  Zeg maar: je kunt geen geblaat op de weegschaal leggen. Zo hoor je het ook eens van een ander: Scholz kan het niet, en wat hij van een ander denkt, interesseert geen Bremer drummer op het achterslagwerk van een balkende ezel een fluit.

« Oudere berichten

© 2024 Piet de Moor

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑